Informatie

ALT architectuur (voorheen architettura 97-07) realiseerde sinds 1997 een reeks gebouwen met aandacht voor alle aspecten die leiden tot een gelaagde en kwaliteitsvolle architectuur. Het gaat om de stedenbouwkundige en historische betekenissen, het planontwerp, het detail, het interieur enz.

Een belangrijk element in haar benadering van ieder nieuw project is de visie op context. Context vormt een essentieel begrip voor de ontwikkeling van een project. Net het begrijpen en aanvoelen van de gelaagdheid en complexiteit van de context leidt steeds opnieuw tot een eigen architecturale taal. Context is omgeving, geschiedenis, programma, bouwheer, budget enz. Het is een noodzakelijke taal voor ieder project in haar specifieke context.

Deze elementaire benadering vormt de basis van ieder ontwerp van ALT architectuur. Ze garandeert een fundamenteel duurzame benadering die zich vertaalt in elk facet van een project (gebruik, energie, materiaal, kennis van het licht, het detail, de constructie enz). Duurzaamheid is dan ook veeleer een gevolg van deze aanpak en geen uitgangspunt.

ALT architectuur ambieert steeds opnieuw een juiste architecturale taal te vinden voor iedere nieuwe uitdaging. Het is een taal die wil intrigeren en een bijzonder licht werpt op context en programma. ALT architectuur engageert zich om deze taal, duidelijk te communiceren naar bouwheer en gebruiker. Het verwerven van die gemeenschappelijke taal laat een precieze en waarderende communicatie toe die het project versterkt op alle niveaus.

ALT architectuur is een compact en efficiënt bureau uitgerust met alle noodzakelijke up-to-date software en instrumenten.

Voor stabiliteitsstudies doet het bureau reeds meerdere jaren beroep op de expertise van Studiebureau Riessauw bvba, deel van de SDKE-groep en ir. arch. Arthur De Roover.

Voor techniekstudies doet het bureau reeds meerdere jaren beroep op de expertise van Studiebureau De Klerck bvba, deel van de SDKE-groep (www.sdke.be).

Het resulteert in een hechte inhoudelijke en efficiënte samenwerking met het oog op een optimalisatie van de studieresultaten (nauw aansluiten structuur en architectuur, scherpstellen energievraagstukken, …) en het performanter maken van het studieproces.

ALT architectuur werkte in het verleden meermaals samen met beeldend kunstenaars, waaronder Koen Broucke (www.atelierbroucke.com) en Jean-François Van Mullem.

Voor landschapsinrichting wordt er samengewerkt met Fris in het Landschap vof en Katinka t’Kindt.

Thierry Lagrange is oprichter van ALT architectuur. Hij studeerde af als ingenieur architect in 1993 aan de Ugent. In 2013 behaalde hij een doctoraal proefschrift, Look Here Now, Mapping Design Trajectories (gebaseerd op ontwerpend onderzoek). Hij is academisch werkzaam aan de Faculteit Architectuur (KU Leuven). Hij realiseerde meerdere fotografie- en videoprojecten.

 

Contact

Thierry Lagrange

ALT architectuur bvba
Afsneekouter 48
B9051 Gent (Afsnee)

t     09 234 14 18
m   0476 20 35 14
thierry.lagrange@alt-architectuur.be

BTW (0)893.327.636

Instagram